TeijinArnhem

Reconstruction of the AKZO grounds

The former ‘AKZO’ grounds in Arnhem (The Netherlands), where both Teijin Aramid and AkzoNobel have been situated for years, will be transformed to a multifunctional area with work, study and living opportunities. The transformation of the area is expected to be finished by 2021. Owner ‘Pingproperties’ renewed the long-term rental agreement with Rijnijssel college in 2018, made possible as a result of Teijin moving their global headquarters to their research facility.

Teijin Aramid is a subsidiary of Teijin Group, and is a global leader in aramid. In any case where strength, sustainability, safety, heat resistance or light weight is needed, the aramid fiber Twaron, Twaron®, Teijinconex®, Technora® or ultrasterk polyethyleen (UHMW-PE) Endumax® of Teijin is utilized. Their products are used in Formula 1 vehicles, but were also used for the construction of the impressive roof of the ‘Stedelijk Museum’ in Amsterdam.  

picture

A FUSION OF HISTORY AND IDENTITY OF THE SPACE AND ITS USERS

APTO Architects has been selected to transform the former lab to a 4.600 square meter work space. The lab will partly be demolished, after which both shell and interior will be built according to the design APTO provided. The design, which consist of both a high and a low volume, refers to the different layers of the history of the place. The massive low volume with red brickwork associates to the pre-war Enka factory that was the driver of the industrial growth of the area. The high volume, radiating light and transparency, contrasts with the low volume and its grid refers more to the architecture that was used for the terrain around the 1950’s. The grid has been manipulated in such a way that it perfectly blends with the functionality of the interior and the diversity of the user. Where both volumes meet, a double height entrance forms the gateway to the experience center of the new working environment of Teijin. In this way, the building with a combination of light and heavy, massive and transparent, modest and diverse, becomes a reflection of the history and identity of both the place and its user Teijin.

Maarten Filius
quote
Creating chemistry between user and space but also between history and future. Through uniting the history of the former chemical industrial park and Teijin’s identity, we created a space in which new energy is released.
Picture
Picture
Picture

Modular facade

The reuse of the existing shell in combination with the creation of a functional office grid, asked for smart solutions for the facade. Through developing several standard facade modules that fit both grids, a dynamic facade was created. In combination with a variety in vertical lines to effortlessly connect to the interior, a modern appearance without any visible recurrence has been created, while still remaining affordable.

picture

Related

location Arnhem
size 4.600m2
client PingProperties
timing 2019
Mark Halbmeijer
Mark Halbmeijer
Maarten Filius
Maarten Filius
Jorn Posthuma
Jorn Posthuma
Keshia Groenendaal
Keshia Groenendaal
Rodrigo M. Weinbaum
Rodrigo M. Weinbaum
Liset Oosterhof
Liset Oosterhof
Bram Dijkstra
Bram Dijkstra
collection Add to collection remove Remove from collection (Go to collection)