TwentehuisTwente

Mixed surroundings ‘Twentehuis’

Several organisations are merged in the ‘Twentehuis’, a multifunctional work space situated in the center of Enschede. Due to initiative taken by Regio Twente, ‘Twentehuis’ has been going through an internal transformation with circular principles. Diverse regional committees of Twente are divided over various floors of the building. Moreover, other tenants like ‘Veiligheidsregio Twente’, ‘Health Clinic’ and the GGD are situated in this building. APTO Architects has been responsible for translating the work concept (created by Ynno) to a well-functioning space with the correct user’s experience. 

picture
picture
picture

Rebellious structure: City & Innovation, ‘’Noaberschap’’ and Panorama

The flow throughout the building is based on the Twente region. The entrance is all about the city and innovation, a place where people meet, that is dynamic and where steel and textiles are shown as reference to the well-known regional industries. The central staircases are places to meet, like small neighbourhoods, named after the feeling that the inhabitants of Twente call ´Noaberschap’. This is the place to have a coffee, an informal talk and relax. Lastly, there’s the working areas. Here people can concentrate, meet, brainstorm and work together. There is space for no more than 8 people per zone. This ensures people are surrounded by their own colleagues, but are not troubled or distracted by other professionals. 

The source of inspiration for these floors are the landscapes in the Region of Twente called ‘Panorama’. The design of the varied meeting rooms, quiet rooms and informal meeting places are inspired by the ´Los Hoes’, situated in Twente. These typical `Los Hoes´ buildings can be found in the traditional architectural landscapes of Twente. The craftsmanship and materialization are translated to a flexible framework in which pin boards, acoustic panels and windows are positioned. 

Hospitality concept

In addition to the functional work spaces, a lot of effort was spent on the hospitality concept. Next to the entrance hall, where all utilities were created into a dynamic space for a wide variety of users like employees, clients, partners and inhabitants. The central staircases with steps that are equipped with small talking spaces in which people can have a coffee and a relaxed talk with their colleagues. On the upper floor a central restaurant was created, which can also be used as a meeting hot spot. 

picture

Bottom up development of layouts

A lot of time was spent on a iterative process with employees. With guidance of APTO Architects many consultation sessions were held throughout all departments. Adding to that, feedback was given to all future users. APTO has set up several VR sessions to make sure everyone was involved in the process and functioning of their future work space. This caused APTO to be able to receive valuable feedback as well.  

Circular initiatives & testing

A variety of principles from circular economy have been implemented. An example is that all walls have been reused to create the new wall layout. Through construction in phases per wing, the construction technology could be continuously improved throughout the process. For purchasing interior, a lot of care has been given to revitalizing the existing interior items. A limited budget was also one of the drivers for taking a clear look at the qualities of the existing furniture. It was great to see an governmental organisation as ´Regio Twente´ pushing for sustainable interventions!

picture
picture
picture