Projects
decorative image

SHV Energy

An employee focused workplace with a valley of green and hospitality at its core.

Translating organization pillars into a new physical workplace.

Location Hoofddorp, the Netherlands
Client SHV Energy
Size 3.000 sqm
Partners Forreal, Alba Concepts
The valley A place to meet colleagues and partners. The valley is to showcase all the rich history since 1890 and showcase the 12 divisions from all over the world. The valley is connected to the outside garden, making it a diverse area for relaxing and sharing a coffee.
decorative image

The organisational pillars for the head office of SHV Energy were translated by Apto Architects into a spatial and functional concept with biophilic design principles in mind. At the core and the main entrance of the workplace a green valley is positioned with a landscape of bamboo and florishing green environment. When you move from the valley to the workplace you will pass the forrest. This area is dedicated for all the formal meetings. At the outer skirts of the office are the mountains, the place with the most daylight dedicated to the employees and their teams.

The forrest Moving from the valley to the workplace everyone passes the forrest. This area is dedicated for all the formal meetings with partners, clients and internal. This area is functions as a sound buffer between the vibrant valley and the more focused work area's.
decorative image
decorative image
decorative image
decorative image
decorative image
The mountains The area's at the outer skirts of the office are dedicated to the employees. Providing these areas automatically with the best views and maximum daylight. All light systems and light levels are fully adaptive during the day.
decorative image
With this office we'd like to set a good example.
Frank Rietdijk - Sustainability Manager SHV Energy
decorative image
Play video Pause video

Build on circular principles

SHV Energy has high ambitions and targets on sustainable goals. There bio gas products are supplied all over the world. Setting the example with this office we tried to minimise the impact of this office to a minimum. Together with Alba Concepts we developed a strategy for implementing circular design principles. Examples: bamboo flooring, recycled plastic felt panelling, avoiding glued solutions in all interior object connections, plants for wellbeing of employees, adaptive lightsystems with activity sensors, rounded shaped interior objects, water taps on strategic points in the office, carpets of recycled fishing nets, real time information on sustainable impact of SHV Energy, sharing knowlegde on all sustainable interventions through storytelling and much more.

decorative image

Next project